F O L L O W ER S

Thursday, March 31, 2011

We


nie sume yang terlibat dalam make up bersama UMZARUL....tq UM becoz of u kami dapat blaja sesuatu perkara yg baru n dapat ilmu lagi dari UM...INSYAALLAH...kami akan praktik ape yang di ajar selagi masih ingat, opsssssss.....hihihi

Hasil lakaRan utkKU...


kalau tadi shee yang make up na, hah sekarang nie kite tgk tgn na plak yg membuat ukiran n lakaran pada wajah shee...
jangan kata kami nie hanya layak pegang skru drebar jer, even tgn kami keras, kami bleh melembutkan menjadi selembut sutera, hihihi....



cantik kan, comel hasil kerja dari na...tapi kami nie budak2 baru blaja, so byk lagi perkara2 yg perlu kami blaja n tambah ilmu lagi untuk perfect kan touch up nie... (^_^)

SentuhanKU... MAKE OVER...


nie time xleh nk blah ler...coz ngah debar2 nk makeup muka orang nie...sempat g makcik sorang nie dok gelak...biala...tp yg xtahannyer berulang kali p toilet, bukan takut yea...biasala ibu mengandung nie kuat minum air,hehehe...so toilet adalah asas yg penting untuk aku...(^_^)

step 1 sudah bermula....

shee pilih membe seangkatan ngan shee as my modelling yea...nie ler 1st tgn ni mencoret lukisan pada muka orang...xpenah make up orang,make up diri sendiri pom cukup2 makan jerk...kalu nk make up yg menarik nampak cantik,mestila tangan kena ada seni jugak, bukan setakat berlakon jer kena ade seni, hihihi

 soryla na pinjam diri u as my model ekkk <jange mare yea, t kena jual...>
 ni lar time kesabaran di uji, memang kena teliti, kang jadik benda lain plok...bukan main seronok g aku rasa time nie....bukan nk kena kan u yea na, nk tgk hasil tgn i nie...cantik ker tertarik...heee....perasan deh...
 owh...ni saat yang paling aku takut, nasib ade sifu yang ajar bukan main susah g... nk wat kening nie, adeh sampai xtahu nk wat camne ngan tangan nie, hihi...
jeng...jeng...nie lah hasil tangan ku melakar corak2 yang cantik....

Tuesday, March 29, 2011

CHINTA HATI MAMA & PAPA


 
YA ALLAH, syukur alhamdulillah dengan izin mu aku dapat menimang cahaya mata yang pertama ku...tidak terucap dengan kata2 rasa syukur ini ya allah...bila kali pertama aku melihat zuriat kurniaan mu yang telah berusia 14 minggu...

aku dapat melihat semua kurniaan yg kau berikan...senyuman ku xlekang dari bibir nie bila melihat dia...tidak tergambar perasaan aku ketika nie ya allah...aku kongsinya bersama suami...betapa sayunya ati ini bila diri sendiri dapat merasakan debaran di saat menjelang menjadi ibu sedikit waktu lagi... (^_^)

buat masa kami tidak tahu jantinanye apa, so kena tunggu di hujung2 nanti...hihi...xsabar nk tahu boy or girl my baby, tp hubby xabih2 nk baby boy...xkisah ler boy ker girl ker asal baby kami sehat walafiat...




Tuesday, March 15, 2011

SAJER....

sekarang nie mood sokmo berubah2...kadang2 ok, kadang2 k.o....kuat merajuk, xleh orang tegur sikit tambah2 kalu hubby yang tegur...ini xbleh itu xbleh...ermmm.......suka nk merajuk tau...hish...makin menjadi2 nie...xdapat di bendung lagi.

kalu janji, xbleh cancel, kalu x, ade lar wat muka :( .........
hmmm....ape nk jadik ngan aku nie...buruk tau muka shee kalu majuk, hukhuk...bukan makin cantik makin hodoh de lar...

arghhhhhh................jangan ngade2 yea puan shee, anda sekarang dalam keadaan emosi tidak stabil, cepat marah, cepat berang, cepat melatah, cepat segala2nya...aiyakkkkk.............


Sunday, March 13, 2011

OMPUTIH U....



Nie Maisara, nama manja dia ARA...anak jati klate nie...cume menetap di  kLLLLLLL u...Actually ank sepupu aku...ARA ni...waktu dia kecik2 kami ingtkan umi n abah dia tertukar anak kat hospital...yealah kuar2 jer dari peyuk umi dia..putih merah...rambut merah, kening merah...dahi jendol...dia jalan pom lain dari orang lain jalan ade ala ala ala orang jB jalan...hihihi... korang tahu ker orang jB jalan macam mane??? aku pom xtahu....hihi
comel kan...cute...i like...kalu nk cakap ngan dia "sila guna bahasa baku yea..."

7 TANDA Si KECiL SAYANG KAN ANDA

1. si kecil ceria melihat wajah anda.

2. si kecil berfikir tentang anda.

3. si kecil buat ragam.

4. si kecil bertatih berlari kepada anda.

5. si kecil membuat "kejutan" kepada anda.

6. si kecil minta persetujuan anda.

7. si kecil dengar arahan anda.

TIP MUDAH

1. Peluklah si kecil dengan erat setiap masa.
2. Berikan ciuman kepada si kecil selepas bangun tidur dan sebelum tidur.
3. Ucaplah kata-kata kepada si kecil, contohnya "mama sayang adik" (panggilan 'adik  boleh diganti dengan nama anak anda'.
4. Tunjukkan kelakuan yang baik kepada si kecil.
5. Berikan ganjaran @ hadiah apabila dia berkelakuan baik tetapi ganjaran ini jangan terlalu kerap.

SEJAK LAHIR

Pegang bayi anda sambil memandang wajahnya dan bercakap dengan nada suara yang lembut. Biarkan bayi anda mendengar suara dengan nyanyi anda. Goyangkan bayi  anda dalam satu irama yang lembut. Juga berjalan dengan bayi anda dengan kereta sorong , carrier dan kain pendukung. Bedung bayi dengan kain selimut yang lembut untuk membuatkan bayi merasa selamat dan mengelak bayi daripada melakukan pergerakan yang membuatkan dia merasa tidak selamat.


1 - 3 BuLaN
Pegang bayi  secara bertentangan dan lakukan hubungan mata dengannya. Bercakap dengan suara yang lembut juga ketika memakaikan baju, mandi, menyusu atau bermain dengannya. Pada masa yang sama beri kepadanya rattle dan permainan lembut yang mempunyai pelbagai bunyi seperti bunyi angin, detik jam, muzik yang lembut dan bunyi dari kotak muzik. Tunjukkan bayi anda gambar yang terang dengan imej berwarna hitam dan putih. Pegang bayi anda ketika memberinya susu dan selesakannya jika  dia menangis. Jangan lupe selalu memanggil nama bayi anda.


4 - 6 BuLaN
Inilah masa untuk  anda ketawa dengannya! Bercakap dengan bayi dan tiru seakan suara bayi  anda ketika menyusu, memakai baju, menukar lampin atau mandi. Pastinya ia menyoronokkan! Peruntukkan sedikit masa untuk bermain di lantai bersamanya setiap hari. Perkenalkan bayi anda kepada orang sekitar termasuk kakak @ abangnya. Galakkan dia ketawa dan bermain dengan membuat muka lucu, suara dan pergerakan yang menarik perhatiannya. Sekali-sekala bawa dia keluar bersiar2 untuk melihat persekitaran di luar sana.


7 - 9 BuLaN
Beri bayi barang mainan lembut yang mengeluarkan bunyi apabila ia di goncang @ dipukul. Dukungnya sambil bermain di hadapan cermin, panggil namanya dan lihat tindak balasnya. Bercakap dengan bayi anda dan tunggu dia melakukan tindak balas. Jangan lupe bermain permainan ba ba cak! Sambil itu, membuat pelbagai bunyi  dan nada daripada mulut. Juga tunjukkan dan namakan objek  yang biasa  dilihatnya termasuk kad imbasan dan buku ilustrasi menarik setiap hari. Bina objek yang tinggi dan tunjukkan cara memukul objek itu sehingga memuatkan objek itu runtuh.


10 - 12 BuLaN
Pegang dan peluklah bayi selalu untuk menunjukkan anda sayanginya. Baca buku cerita kepadanya setiap hari. Lihat gambar pada buku dan berceritalah mengenai gambar dalam buku itu. Meninggalkannya seketika di tempat selamat ketika dia bermain untuk mengajarnya yang anda akan datang kembali. Kenalkan bayi anda kepada orang dan benda baru di sekelilingnya.


TIP MUDAH

1.Suka memberikan senyuman kepada orang yang dikenalinya.
2.Menyukai permainan mudah seperti ba-ba-cak.
3.Mula menunjukkan minat kepada warna terang.
4.Suka mendengar muzik yang lembut.
5.Menyukai apabila dirinya didodoikan dan digerakkan sekeliling dalam dukungan.

6 TiP BEKERJA KETiKA HAMiL

Kehamilan pastinya sesuatu yang mengujakan buat para wanita. Namun harus di ingat, bekerja ketika hamil memerlukan tenaga serta kekuatan yang besar. Baik dari segi mental mahupun fizikal Jadi bagaimana agaknya untuk sukses dalam kerjaya pada masa yang masih mampu menjaga kandungan? Tip di bawah mungkin boleh membantu.


1. Maklumkan kepada majikan
Saat anda disahkan hamil, beritahu majikan tentang kehamilan & mohon waktu kerja yang lebih fleksibel, cuti bersalin serta kebenaran untuk melakukan pemeriksaan kesihatan rutin.


2. Kenalpasti kesesuaian pekerjaan
Cuba kenalpasti situasi kerja anda & sesuaikan dengan kehamilan. Jika kerja anda berisiko serta boleh mengundang bahaya kepada kandungan, cuba mohon untuk ditukarkan kepada jabatan lain @ mohon ditempatkan di kawasan yang lebih selamat.


3. Berhadapan dengan simptom awal kehamilan
Trimester pertama mungkin agak mencabar & memandangkan anda akan berhadapan dengan masalah seperti loya, pening, muntah, dan lain-lain. Cuba hilangkan masalah tersebut dengan pengambilan snek @ makanan ringan yang boleh membantu meringankan masalah tersebut.


4. Sesuaikan suasana kerja
Keselesaan di tempat kerja bukanlah sesuatu yang boleh di anggap remeh, tambahan pula buat anda yang sedang hamil. Tubuh akan mudah merasa letih serta sakit-sakit di bahagian sendi & otot. Oleh itu pastikan postur tubuh sentiasa berada pada keadaan yang selesa. Ruang kerja juga seharusnya sesuai untuk anda yang hamil agar mudah untuk anda bergerak.


5. Usah amalkan diet ketat
Mengandung bukan masa untuk kurus. Dalam tempoh kehamilan, anda seharusnya mengambil lebih nutrien agar tubuh sentiasa cergas. Pastikan anda sentiasa menyediakan snek di atas meja anda.


6. Air yang mencukupi
Air yang mencukupi sangat membantu dalam memastikan kehamilan yang sihat. Oleh itu, selain snek, pastikan anda sentiasa mempunyai sebotol air di meja.







Saturday, March 12, 2011

HERO KU...



nieler my hensem boy KHAIRI ASWAD...comel kan...ptg jumaat dia mai umh sorang2 dia terus datang kat cik long dio nie...n tunjuk satu benda nie....


"amik kat mane nie?" 
"ngan kak aina"
"ermmm...aku ape lagi kan...layan ler dia khairi nie,,,,benda yg dia bwak nie bukan dalam keadaan macam di atas,,,tu aku yang wat...hihi...
hensem boy nie ank sepupu aku,,,aku suka budak2 nie tambah budak yg xnakal sangat, kalu nakal aku memang xlayan...hihi...bukan xlayan takut aku nie xtahan ngan perangai die...tp hensem boy ni lain skit, dia nakal jugak tp ajaran mama dia, alhamdulillah budak nie kategori budak dengar kata... (^_^) 

pernah ler suatu ari tu aku tgk gelagat dia...dia ngah makan,siap makan dia letak gelas dia atah pinggan, then bawak g ke dapur, pahtu tahu x ape dia buat????

dia amik kerusi meja makan letak dekat ngan sinki, pastu dia nek n basuh pinggan ngelas dia...cerdik kan,,,...pandai mama dia mendidik...

satu lagi kalu amik barang  kat mane2 kena letak kat tmpat brg tersebut berada, xbleh sepah2...yg nie aku pernah tgk...dia marah mama dia...hihi...mama dia sdri pom kena marah coz paling bantal kerusi atah sofa, bukan letak elok2,hihihi... (^____________^)
hish2...so clever...


Wednesday, March 9, 2011

MAJLIS BERTANDANG ke KS

3 FEBruaRi 2011

v my mum n my dad n my dear zana...

Majlis bertandang ke rumah hubby v my family, thank Q ayah, ma, angah, mie, adik, adik iparku mariam... n adik zana...poksu, moksu and anak2, n ayah teh, ma long n makchik Noh...love u all, muah!!!!!xler ramai sangat yang datang masa majlis nie, ialah jauh kan...xpela aku ok jer..coz family datang sume...


ngah tunggu hubby siap2, amboi xnyempat nk snap pic... :)


ok raja n permaisuri sudaa siap...ngah lapar nie...tahan jerk...


v my lovely mum


v angah n husband


v adik n ehem3 dia.....toing3xxxxx



nielah  family seangkatan yg datang bersamaku untuk memeriahkan majlis aku nie... (^_^)

b4 aku lupe pada majlis bukan kami berdua jer...ade satu pasang lagi pengantin abg ipar aku   abg Am n isteri dia kak Zakiah..



Tuesday, March 8, 2011

POPIA & KEROPOK

arghhhhhhhh.....mengantuknyer rasa nk cepat-cepat fly sampai umh...tak sanggup drive rasa macam kaki jerk yang dok tekan minyak, kepala otak sudaa xde lam keta dah sampai indrapura sudaaaa....sampai umh terus tido,hujan pom lebat...sodap betul tido.....kroh kroh krohhhhhh..............

suddenly.....LONG!LONG!LONG!!!!aiseh man siapa ler panggil nie....celik2 mata tgk ayah n ma sudah bersiap sedia mahu keluar...."nk g mane tuh?" "tubik jap"

ermmmmmmmmm..............shee masuk dapur makan ais krim...

"meh nk g makan popia"
"yesssss" dapat pelawaan dari my mum....ape lagi laju jerk siap2 ikut diorang dah la muka xbasuh...hihi

@STADIUM MUHAMMAD KE IV

"popia  n keropok yea...air milo panas" sedap hujan2 minum air panas....


Berselera makan sampai abih....licin,sapu bersih....(^_^)

Dari aritu g nk makan popia ngan hubby...sokmo xjadi...tp arini makan v mum n dad jer, hubby kat TM...
Nextime kite makan sama yea sayang jgn majuk plak...:)

Monday, March 7, 2011

YA.....!

Ya ... dengan senyumanmu yang cantik, yang mengirimkan cinta dan mengutus kasih sayang bagi orang lain


Ya ... dengan tutur kata baik anda yang dapat menjalin persahabatan yang di anjurkan syari;at dan menghapus semua rasa dengki.


Ya ... dengan derma yang membahagiakan si miskin, menyenangkan orang fakir, mengenyangkan perut yang lapar.


Ya ... dengan kesediaanmu duduk bersama Al-Quran seraya membaca, merenungi dan mengamalkannya, sambil bertaubat dan beristighfar.


Ya ... dengan banyak berzikir, memohon ampun, rajin berdoa dan suka memperbaharui taubat.



Ya ... dengan mendidik anak-anakmu dengan agama, mengajarkan sunnah Nai dan memberi petunjuk tentang apa-apa yang bermanfaat bagi mereka.


Ya ... dengan rasa malumu dan hijab (penutup aurat) yang diperintahkan Allah, kerana hanya itulah cara untuk menjga dan memelihara dirimu.


Ya ... dengan berteman bersama wanita-wanita yang baik dari kalangan mereka yang mempunyai rasa takut kepada Allah, menyukai pengamalan agama dan menghormati norma-norma etika.


Ya ... dengan berbuat baik kepada kedua orang tuanya, menyambung persaudaraan, menghormati tetangga dan menyantuni anak yatim.


Ya ... untuk membaca sesuatu yang bermanfaat dengan menelaah buku yang menarik dan berfaedah , buku yang menyenangkan dan memberi tuntunan.



Sunday, March 6, 2011

KOSMETIK DAHLIA




SET  PRODUK


SUSU PEMBERSIH

- dapat menghilangkan kotoran & debu-debu juga sisa-sisa make-up di muka serta melembutkan kulit muka.

  cara pemakaian: muka di cuci dengan air biasa, sapukan susu pembersih yang di campur sedikit air. ratakan keseluruhan muka, gosoklah biar rata & basuh muka sampai bersih. 



BUIH PEMBERSIH

- dapat membuang segala kotoran.
- dapat membersih lebih mendalam.

  cara pemakaian: buih pembersih muka di campur dengan sedikit air & gosok       keseluruh muka. Bilas dengan air biasa.

PENYEGAR (TONER)

- sebagai penyegar muka.
- dapat menutup liang roma.

  cara pemakaian: selepas muka di cuci dengan susu pembersih @ buih pembersih. basahkan kapas muka dengan ketulan ais batu (ais) & tuangkan sedikit penyegar atas kapas & ratakan pada seluruh muka.



KRIM PELEMBAB SIANG

- selain pelindung cahaya matahari. krim pelembab siang dapat melembabkan dan melembutkan kulit muka secara semulajadi dan ianya dapat mencerahkan serta menyerikan kulit muka.

  cara pemakaian: selepas muka disapukan penyegar @ krim pemutih , sapulah krim pelembab siang.



ALAS BEDAK

- selain alas bedak ianya dapat mencerahkan & menegangkan kulit muka .

  cara pemakaian: sapukan alas bedak selepas memakai krim pelembab siang agar ianya lembut & mudah rata.



KRIM PEMUTIH (KRIM MALAM)

- dapat memutihkan kulit muka dengan berkesan.
- dapat menanggalkan sel-sel kulit mati & kulit kasar akibat penuaan         menghilangkan noda-noda hitam, jeragat  parut jerawat.

  cara pemakaian: selepas muka di cuci dengan pembersih muka dan di sapukan penyegar. sapukan krim pemutih pada waktu pagi dan malam.



Saturday, March 5, 2011

KISAH BENAR SERAM SEKSYEN 2, DEPAN WETWORLD.

9 tahun lepas aku dpt smbung bljar kt uitm shah alam. So,perkara pertama yg kna fikir ialah aku nk duk mn sbb ak xdpt hostel. Oleh sbb kerajinan & keperihatinan yg ada kt aku n kwn2,maka dpt le aku ngn kwn2 aku umah sewa.....dekat2 area seksyen 2. Berhampiran ngan wet world [kalo korang tau la]. 

Uma tu bunglow 2 tingkat ngan 4 bilik. 3 bilik kt atas n 1 bilik kt bwh. Kitorg semua berlapan,kiranya 2 org utk 1 blk la. Aku ringkaskan je la,kitorg msuk umah tu ngan perasaan berbelah bahagi. best, suke, pelik, rimas, takut semua ada. 

Pertama,tuan umah hanya amik rm50 je sbg deposit n sewa prtama hanya byr bile msuk bln kedua kami duduk uma tu. Kiranya bln prtama ni free la....[?] 
Kedua,tuan umah x bg kitorg bwk brg bnyk2 sbb nnt pnat nk angkat blk katanya... 
Ketiga,pokok ara tepi umah tu bsr sgt smpai dahan dia bleh msuk kt tingkap blk atas. 

Mlm pertama duk uma tu kitorg xtido sbb sibuk punggah n kemas brg+lyan dvd korea . Citer seramnya start ms hari kedua. xpayah nk tunggu mlm,siang2 pon kitorg dah kna kacau. Azmi "dagu" org first kena. 

Ms tu br kol 10.30pg [anggaran aku la], si Azmi ni bgun nk memerut. So dia g la toilet bwh tu tp dlm toilet ada org [sbb pintu tutup]. Toilet atas plak rosak, tuan umah kta nnt dia btulkan. Tunggu punye tunggu, xkuar-kuar org dlm tandas ni. Jd Azmi ni memekik la soh cpt sket kuar sbb dia xtahan. Akibat jeritan c azmi ni, abis satu umah bgun gi tengok peehal. Yg peliknya, kitorg berlapan smua ada, abih tu sape yg kt dlm tandas ni? Pintu toilet lak berkunci siap ada bunyi org flush jamban lg.... Dlm reramai ni,Lan sorg je yg berani sket [mgkin psl dia ni keturunan bugis kot], dia g rentap pintu toilet tu smpai trbukak. Xde org tp dr kesan yg ad,pintu tu mmg dikunci dr dlm. Last2 si azmi xjdk berak...mngkin psl takut kot. 

Mlm tu kitorg kna lg teruk. 

Ms aku nyenyak tdo mlm tu tetiba jek ad org tarik dua2 belah kaki auk sampai jatuh dr katil. Kepala aku terhentak dulu kt lantai!! Ape lg,hangin la aku sbb ingat bdk2 nk wt pedajal kt ak tp bl aku bangun xde org plak. Yg ad cume c Lan yg ngah membuta kt katil atas. Ak x rs Lan yg buat sbb confirm dia tdo mati. Bl ak kuar bilik, ak dgr bdk2 ngah ketawe. Rupenya diorg ngah layan dvd kt hall bwh. Ak pon msuk blk balik sbb still bingung lg tp br ak terperasan ms ak ngah jengah kebawah td ak perasan Lan ada!! Bukan ke td ak nmpk dia ngah membute dlm bilik? Ahh suda... 
Dgn perasaan berani2 takut ak tgok atas katil Lan ada bonjol bwh selimut,kiranya mcm ad org la. Ak tarik kain selimut tu n guess what? ad batu nisan yg da retak2 dn otomatiknya blk ak diselubungi bau hapak+hanyir yg sgt2 kuat. 

Ms ni korg jgn tnya ak la ape aku buat sbb kalo menda ni jdk kt korg pon xkan korg nk stay lg dlm blk tu btol x? Ak rs kaki ak da x jejak tanah da sbb lari laju sgt. Aku lari kuar dr bilik tu & g ke hall sbb nk gtau member2 ak la kononnya tp yg mcm haram jadahnya member ak sorg pon da xde kt hall. Nk tau diorg kt ner? semua da duduk kt luar umah!! Rupanya diorg awal2 lg da kna kacau. Yg lakhanat nye, xde sorg pon kejutkan ak....taik betol diorg ni. 

Lepas diorg tenangkan aku, kitorg decide nk buat ape skang sbb skang ni da pkul 3 pg. Nk mtk tlg tok imam,umah tok imam pon kitorg xtau. Nk mtk tlg jiran, kiri kanan umah kitorg cina. Last2 salleh ajk lepak restoran hakim jek smpai pg. Bunyinya mcm senang tp memasing semua xpakai baju pastu pakai boxer ngan kain pelikat jek. Mau x mau trpaksalah jgk kitorg msuk uma tu balik sbb nk amik suar, wallet n kunci motor. 
Oleh sbb bilik c Bob ngan Naim je yg kt bwh, maka kitorg decide le nk pinjam baju n suar dia. Masing2 tkut nk naik tingkat atas. Wallet pn ak tinggal. Masing2 pakat gn duit naim lu. Nasib baik kunci motor kitorg sangkut kt dinding [tmp penyangkut]. Ms nk kuar dr rumah tu, Wak plak perasan ad bdk pompuan kt pintu dapur ngah senyum sambil babai tgn kt dia. Yg ak plak bole trperasan bdk tu jgk sbb ak tgk muka wak da kejung+pucat lesi. Sekali bdk tu senyum rs mcm nk trkincit dlm suar la... Kepala lutut ak menggigil sampai kt restoran hakim!!!!   


Lepas smp kt restoran hakim tu,memasing sibuk buka cerita trmasuk ngan ak skali la. Memula Wak cerita la,mlm tu lebih kurang kol 12 lebih,dia sibuk download lagu tetiba ad bunyi mcm org baling batu kt tingkap bilik dia. Bl dia jengah,dia nmpk ad sorang pompuan duk kt atas pokok kayu ara sblh umah tu,pakai bju putih + kekuningan+ koyak2+ rambut panjang. Yg sadisnya,pompuan huduh tu boleh senyum kt dia plak. Wak ni ape lg tutup tingkap bilik dia n terus nk kuar g bilik ak la kononnya. Malangnye, lg sekor plak hantu duk kt dpn pintu bilik dia tp kali ni antu budak. So dia amik keputusan terjun dr tingkap bilik dia ke bawah. Akibatnya, kaki dia terkehel. Nasib baik jek xpatah. 

Azmi "dagu" plak cter la yg dia nmpk ad bdk pompuan babai tgn kt dia[yg ni, ak pon kna gak ok]. Ak confirm yg bdk ni bkn manusia sbb ak tgk kaki dia xde!! Sam plak cter dia nmpk hantu tu kt siling umah! Bile buka mate jek, antu tu bebetol "eye to eye" ngan dia. Kiranya memasing semua kena kacau la ni. Dan ak org yg last cerita. 

Ak ckp la yg aku kna tarik dua2 kaki ms tido smp kepala ak terhentak kt lantai. Pastu ak ckp le yg ak nmpk diorg ngah layan dvd kt hall tp c Azmi tetiba nyampuk "bile ms plak kitorg tgk dvd ni?". Rerupanya xde sorg pon yg tgk dvd pg tu!! Dah tu, sape yg ak nmpk? haru betol.....kaki aku yg dr td menggigil makin brtambah kuat menggigil. 

Ngah sibuk2 berborak,aku terbau sesuatu yg kurang enak. member2 ak yg lain pon bau gak. Rupanya si Azmi ni td da terkencing dlm suar sbb takut sgt. Nasib baik mlm tu xramai sgt org kt Restoran Hakim tu. Malu betol. Ak plak bleh ternampak si Sam pakai selipar sebelah lain. Dr sibuk2 cter seram terus jdk cter klakar plak. 

Tengah sibuk2 ketawe, br kitorg perasan yg si Salleh ngan Naim xde ngan kitorg. Yg ad cume kami berenam. Ak, Azmi dagu, Sam banjar,Wak, Bob ngan Lan. Dlm ramai2 tu cuma Bob sorg jek yg bwk hp, so kitorg try call Naim tp xde org angkat. try call Salleh plak, sama gak xde org angkat. Pastu Lan amik hp Bob tu, dia bc apa ntah agaknye pastu dia soh Bob call naim lg skali. Bob call n bukak loud speaker. Korang tau ape jd? ad suare pompuan ngilai. Gila2 punye ngilai la sampai meremang bulu roma aku. Kami berenam terus terdiam. Last2 kitorg sepakat akan tunggu smpai pg esok br blk umah tu semula n cari Naim ngan Salleh. Lepas dgr suare pompuan ngilai kt hp tu, xde sorang pon antara kitorg brckp....smp subuh!! 

Pukul 7.30pg br kitorg blah dr Hakim. Hati aku masih lg kuat berdebar-debar.Yg lelain ak xtau la. Smp kt dpn umah, ak tgk pintu umah ngan gate da trbukak seluas-luas nye. Ni kalo pencurik masuk ni, memang dia kaye sbb laptop,wallet ngan hp kitorg semua tinggal camtu aje. Bulu tengkuk aku masih lg meremang.Xde sape berani msk umah tu dulu...Aku ingat, ada la 20-30 minit kitorg duk tercanggak kt dpn umah sbb xde sape berani masuk. Ntah camne agaknye hp Bob berbunyi. Hati aku da x sedap. Jgn la kate antu tu call kitorg soh msuk umah. Lan yg angkat. Sebenarnya dlm reramai geng ak ni, Lan la yg paling berani tp kekadang dia jd penakut jgk la. Pihak hospital call, katanya Naim ad kt wad emergency hospital klang. Eksiden katanya. Pihak hospital kata, ada miss call dr no.hp Bob ni, tu yg dia call no.hp Bob ni...ooo00 br ak phm. Yg peliknya Naim eksiden? 

Memasing da serba salah jadinya. Bingung pon iye jgk. Xtau samada nk melawat Naim kt hospital klang or cari Salleh yg hilang. Akhirnya kitorg call tuan rmh utk tgk ape yg patut. Ak ngan Sam plak g hospital klang tgk keadaan naim cmne. Kalo mmg tenat sgt, ak inform yg lelain soh dtg la. Yg lain ak soh cari salleh kt keliling umah, takut2 dia kna sorok. Kami masing2 tawakal aje. Ms otw g hspital klang ni, ak xtau la c sam pecut smpai berape tp hati ak masih lg kuat ckp yg hal ni x abis lg. 

Smp hospital,aku terus cr Naim. Sebak betol hati ak tgk Naim serius parah. Kaki dia teruk. Doktor kata kena lenyek ngn keta or something else la. Kes dia ni langgar lari. Naluri ak kuat ckp yg umor Naim ni x panjang sbb darah bnyk gile kuar. Sam plak xsanggup tengok, air mata dia da berjurai-jurai cam air terjun. Doktor pon ckp yg dia ni da nyawa2 ikan,xdpt nk tlg bnyk. Ak duduk kt tepi Naim, dia bole brckp lg tp sangkut2. Dia mntk maap sbb buatkan kitorg jdk susah. Berulang-ulang kali dia mntk maap tp ak msh lg xdpt tangkap ape yg dia ckp ni. Akhirnya dia meninggal gak...Ak gagahkan hati ak tepon kengkawan lain gtau psl Naim da meninggal. Ak tgk Sam da trduduk kt tepi balkoni ngan mata merah sbb nangis bnyk sgt. X lama pastu parrents Naim dtg. Ak x sanggup nk tunggu lg n ajak sam balik shah alam. 

Smpai kt umah, aku tgk ramai gler org ngah cari salleh tp xjumpe. Abis satu umah dia geledah. Lastly,ad org tua kt situ mntk tlg ngan sorang ustaz. Ak tak ingt pe name ustaz tu tp lepas asar br kitorg jumpe salleh duduk kt atas busut blkg umah. Yg herannya, da 5,6 kali org cari tp xde plak jumpe dia kt situ. x kisah la janji jumpe balik salleh ni. Kitorg pnye la suke jumpe c salleh ni blk. Memasing amik keputusan pindah dr umah tu haritu jgk. Kebetulan plak kt sek7 [pintu blkang uitm] ad satu umah utk disewa, kitorg pindah situ la. Brg2 naim kitorg angkut skali. Terus terang ak ckp, mmg ak hangin gile tgk muke tuan umah sbb xgtau yg umah ni "keras".ptut la dia soh byr rm50 jek dl pastu xbg bwk brg bnyk2. Chisss...... 

Aku demam 3 hari. 

Jenazah naim selamat dikebumikan kt Raub,Pahang. 

Seminggu lepas tu,keadaan da ok sket cume salleh jek yg sakit2 bdn. Akhirnya mulut aku trgerak nk tny salleh pe yg brlaku sbnrnye sbb sblm naim meninggal tu dia ada ckp kt aku soh tnya salleh satu rahsia. Rupenya ms hari 1st day kitorg msuk umah tu, Naim ngn salleh da wt hal. Dia g cangkulnya busut kt blkg umah tu. C naim plak boleh kuis2 ngan kaki dia. Mgkin psl tu la kaki dia eksiden kot [dlm hati aku la]. Pastu salleh cter la,kn ada mlm yg kitorg satu uma kna kacau tu dia ngn naim pon kna gak. Tp antu tu siap kejar diorg lg smp kt jln. Diorg punya la cuak smp lari ke tengah jln. Ntah mn dtgnya keta tetiba da hentam diorg. naim trcmpak kt tgh jln, yg dia plak kt tepi. Dtg keta lain terus lenyek kaki naim. Pastu,salleh kata dia terus xsedar pape smpailah kitorg jmpe dia atas busut tu. Yg peliknya,cmne dia boleh duk kt atas busut sedangkan dia kata dia da lari kt tgh jln bsr? Nape naim sorg yg kna teruk sgt tp salleh x? 

Akhirnya aku dpt jawapan sbnr. X lama lpas salleh cter ngn aku, dia jatuh sakit. Xtau la sakit pe tp 3 bln pastu dia meninggal. Famili dia sndiri bingung sbb doktor pon xtau sakit c salleh. Tp ak yakin, kes ni ada kaitan ngn busut yg diorg gi gali tu. Ak ngan geng2 ak yg lain smpat ziarah arwah salleh. Paling xbole tahan Bob sbb dia roomate ngan Naim. Mmg ak tau dia sedih sgt......Yg xbole ak lupe, kitorg semua nangis masa angkat jenazah salleh. Rs sedih sgt ms tu.. 

Aku, Azmi dagu, Sam banjar,Wak, Bob ngan Lan, semua skali slmt abiskan pgajian kt uitm ni. Buat naim ngn salleh, kitorg tetap akn ingat ko smp bebila...al-fatihah ..

p/s: kepada semua penduduk seksyen 2, awas


NI SHEE COPY LAM NOTES KAT FB SOMEONE...

Wednesday, March 2, 2011

AINA BIT (^_^)


Comelkan aina punya bit bit...tiap2 ari aina akan kerja dia punya bit bit nie...geram btul shee tgk...nie dia curik aina punya daun pisang...kata aina daun pisang nk wat tikar ajaib dia....tetiba...si aina leh tinggalkan daun nie, pahtu dia dok main benda lain...

shee ade jer dekat bit bit nie saje biarkan dia makan, comel sangat....bila idung dia yang xhenti2 bergerak...seolah2 menghidu sesuatu... (^_^)

shee amik bit bit nie...gosok bulu dia....lembutnyer....kalu leh tido dekat ngan dia kan best...hihi...eee....xnaklar...bit bit nie aina xmandi...xmau ler...tp aina sayang sangat kat bit bit dia...bukan seeekor jer dia...byk lagi...

teringat kenangan masa ngan hubby kat LANGKAWI....


abg, takutler kang gigit tangan kang...hihihi
memang wak2 1st shee masuk lam ni...takut ngat tp hubby ckp dia xgigit orang ler... :)



amboi bukan main lagi ekk bg arnab tu makan carrot yea sayang...


hah, sudah berani...siap nek atah riba orang ape kess???gigit kang...hehehe...macam ler shee berani sangat...tp bestlar ni lar kenangan yang xdpt shee lupekan...

Still SAMA....

balik keje arini terus ke tesco, saje makan angin sorang2...nk g ngan hubby dia TM....hukhuk...xpe jalan sorang pom xkisah dah biasa (merungut lam ati jerk...) shee g ASB bnk in duit Ayh Chik...dah setel terus kaki ni menuju ke dalam hypermarket tesco...so shoping ler...bukan beli ape pom, beli susu ANNUM... (^_^)...buah anggur, biskut bangkit, soya bean, ape lagi ekkk...owh beli roti gardenia COKLAT KISMIS....hihihi...sakannyer makcik nie shoping kan...tu xdtg ngan hubby g kalu x penuh troli nie...

dah siap bayar rasa lapa lar plak so makan sizling kuew tiew, my fav kalu dtg tesco mesti nk makan...tp ade time2 ler kot tiap kali mai tesco kan... :) makanler shee sorang2 tanpa berteman...

pahtu terus BALIK. 

BOWINKNYE..............xde sesapa kat umh....arrrrrggggggggggghhhhh bosan...tgk tv jer layan SUTERA MAYA....lalalalalala........


dah magrib bru ler angah, ma n ayah balik....ermmmm bawak tetamu lak tuh, bz betul mika berdua nie nk sembang pom xsembang...aku n angah layan cite BEGITUKAH CINTA, best tahu kawan2 cinta oh cinta....adeshla sentimental betul....minat beb...hikhik....


dah siap2 sembang diorang berdua kuar g umah ayah, oh mama bz nyer kamu xsempat sembang, nk manja2 ni yg jealous ni, ade ayh bz ngah ayah plak....xpela nk wat camne REDHA jer...

SO, aku ajak angah p bli soup mushroom kat Pizza...pahtu g MC'D...semua take away...makan kat umh...xsempat sampai lam keta pom jadi...hihi...makan fun fries....sedapnyer...makan xingt orang kiri kanan dok tgk...:)

sampai umh makan semua yang dibeli...owh kenyangnyer...dok diam2 depan tv kekenyangan...

b4 tido shee p gosok gg dulu....ngah gosok gg...Ya Allah loya nk muntoh...shee tahan, tp kali ni xleh tahan...abih makanan yang shee makan tadi semua kuar,adoila rasa nk pengsan...berpeluh2...yg angah dah sampai kayangan...xde sapa nk gosok2 kan kat blkg shee n tengkuk...tula makan ikut suka ati, padahal td b4 pegi ma dah pesan jgn makan western xmau dengar....huahuahuahua...................... :((

Tuesday, March 1, 2011

MY USER...

Cik Reney ni ada masalah jerawat, dia menggunakan produk masa belajar lagi hinggalah kerja sampai sekarang, sudah beberapa tahun ler...dan mempunyai parut jerawat, berkat kesabaran menggunakan produk ni alhamdulillah berhasil.

Cik Reney




Sebelum





Selepas

.............................................................................................................


Dan ini IBU saya sendiri, dia mengalami masalah jeragat. sebelum menggunakan produk ni, jeragat pada muka bertompok2 menyebabkan dia malu berhadapan dengan kawan2...dari seorang rakan dia telah mencuba produk ini...dalam masa 3 bulan jeragat dia mula menipis dan hilang dan sekarang alhamdulillah boleh dikatakan seratus peratus ilang....SYUKUR ALHAMDULILLAH, berbekalkan kesabaran dan kerajinan dalam menggunakan produk nie tiada masalah kulit lagi...kulit muka nampak tegang, berkilat dan tidak kusam lagi.


Pn. Rabiatul Adawiah



Sebelum



Selepas